Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Ως τον Απρίλιο ο Πικάσο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

Η έκθεση χαρακτικών του Πάμπλο Πικάσο με τίτλο "Picasso, Suite 347", που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, παραμένει ανοικτή για το κοινό έως τις 16 Απριλίου.

Στην έκθεση αυτή περιλαμβάνονται 347 χαρακτικά που ο Πικάσο φιλοτέχνησε από τις 16 Μαρτίου ως τις 5 Οκτωβρίου του 1968. Το "Picasso, Suite 347" είναι μια από τις πέντε σειρές χαρακτικών (Epreuve d'Α artiste), που κυκλοφορούν με την υπογραφή, σε όλα τα χαρακτικά, του ίδιου του Πικάσο. Η συλλογή ανήκει στο Ίδρυμα Bankaja της Βαλένθια

Στη σειρά "Picasso, Suite 347"το κοινό συναντά συναντήσει τα περισσότερα από τα αγαπημένα θέματα του μεγάλου Ισπανού καλλιτέχνη, δηλ. έργα που αναφέρονται στην ιστορία της ζωγραφικής, στο γυναικείο γυμνό, στον κόσμο της ταυρομαχίας και του φλαμένκο, την ελληνορωμαϊκή μυθολογία και κυρίως το μεσογειακό τοπίο.

Παράλληλα, υπάρχουν και αναφορές στην καθημερινή ζωή και σε ένα ισπανικό μυθιστόρημα του 16ου αιώνα, το «La Celestina». Η σειρά περιλαμβάνει έργα με διαφορετικές τεχνικές, αφού άλλωστε είναι γνωστό ότι ο Πικάσο συχνά αναμείγνυε τεχνικές και έκανε επεμβάσεις κατά τη διάρκεια του τυπώματος.

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα το Αρχείο Σπητέρη συμπληρώνει την έκθεση με ένα πολύτιμο υλικό για τον τρόπο υποδοχής του έργου αυτού του Πικάσο από τον τύπο της εποχής στη Γαλλία. Τα πρώτα κείμενα, αρκετό φωτογραφικό υλικό του Πικάσο από εκείνη την εποχή, υλικό για την μεγάλη έκθεση 1965, ανέκδοτο ποιητικό - θεατρικό έργο του Πικάσο για την Ταφή του Κόμητος του Οργκάθ (έργο του Ελ Γκρέκο), είναι μερικοί από τους θησαυρούς του Αρχείου Σπητέρη, που φυλάσσεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.

Η έκθεση Πικάσο στο Τελλόγλειο είναι ανοικτή για το κοινό κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη, 09:00-21:00, και Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια: