Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Ο θάνατος του Σίγκμουντ Φρόυντ










Το βιβλίο αναφέρεται στα τελευταία χρόνια της ζωής του Φρόυντ στη Βιέννη και το Λονδίνο και συγχρόνως στην ανάδυση της ναζιστικής κυριαρχίας στην Ευρώπη.

Το βιβλίο του Μαρκ Έντμουντσον «Ο θάνατος του Σίγκμουντ Φρόυντ» αφηγείται με συναρπαστικό τρόπο τα ταραγμένα τελευταία χρόνια της ζωής του Σίγκμουντ Φρόυντ στη Βιέννη και το Λονδίνο και συγχρόνως τη ραγδαία ανάδυση της ναζιστικής κυριαρχίας στην Ευρώπη.

Εξιστορούνται οι παράλληλοι βίοι του Φρόυντ και του Χίτλερ, δύο Αυστριακών που άσκησαν, ο καθένας στον τομέα του, τη μεγαλύτερη επίδραση στον κόσμο κατά τον 20ό αιώνα, μια επίδραση που εξακολουθεί κατά πολλούς τρόπους να υφίσταται και στον τρέχοντα αιώνα. Η μελέτη αυτή μπορεί να διαβαστεί και ως μια συνοπτική, μα αρκούντως εμπεριστατωμένη εισαγωγή στην ψυχανάλυση, στην καλύτερη δηλαδή θεωρία που διαθέτουμε για την ανθρώπινη υποκειμενικότητα, με επίκεντρο το ζήτημα της αυθεντίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Το βιβλίο είναι εκδόσεων Πατάκης και είναι μεταφρασμένο από τον Γεώργιο Λαμπράκο.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο Μαρκ Έντμουντσον είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και έχει βραβευτεί για το έργο του στο χώρο της λογοτεχνικής και πολιτισμικής κριτικής. Ανάμεσα στα δημοσιευμένα έργα του περιλαμβάνονται τα: Literature Against Philosophy, Plato to Derrida: A defence of poetry (1995) και Teacher: The One Who Made the Difference (2002). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά New Public, New York Times, Magazine, Nation και Harper's.

Το κείμενο αντλήθηκε από το  : www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: