Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

John Coltrane - A Love Supreme




















John Coltrane, ένας φτασμένος μουσικός της bebop που πάλευε συνεχώς να σπάσει τα δεσμά των υφιστάμενων μορφών της τζαζ που υπήρχαν μέχρι τότε. Στα πέντε χρόνια της ύπαρξής του το κλασσικό κουαρτέτο των John Coltrane στα σαξόφωνα, Elvin Jones στα ντράμς, Jimmy Garisson στο μπάσσο και Macoy Tyner στο πιάνο (η περισσότερο δημιουργική σχέση μεταξύ τεσσάρων ανδρών που υπήρξε ποτέ !) ανύψωσε τη τζαζ σε ένα νέο απόγειο εκφραστικότητας που σπάνια έχει ξεπεραστεί από άλλο είδος τέχνης. Ο Κολτρέην έχει τον πρώτο λόγο, αλλά είναι απόλυτα εξαρτημένος από τα όργανα του ρυθμού (bassline) τα οποία όχι απλώς τον ακολουθούν στους δαιδαλώδεις αυτοσχεδιασμούς του με αντιδράσεις κλασμάτων δευτερολέπτου, αλλά και τον ωθούν σε ακόμα πιό δύσκολα ηχητικά μονοπάτια. Η ακραία διερεύνηση της φόρμας δείχνει μετά βίας ικανή να συγκρατήσει τη δύναμη και την ένταση του πνεύματος ενός ανθρώπου από τον οποίο πηγάζει η ίδια η μουσική. Στις τελευταίες ηχογραφήσεις του ακούμε το κουαρτέτο να υποφέρει μπροστά στα όρια της ανθρώπινης ικανότητας, και μιά εξαιρετικά εξελιγμένη μουσική φόρμα να φτάνει στά όριά της. Ο Κολτρέην βέβαια δεν σταμάτησε εκεί. 
Ενα άλμπουμ λοιπόν κλειδί στη μουσική άνοδο του πνεύματος του Τρέην είναι και το ''Α Love Supreme'' στο οποίο το εκπληκτικό τενόρο του στροβιλίζεται σαν καπνός πάνω στα κρουστά του Τζόουνς και το μπάσσο του Γκάρισον. 
''But Beautiful'' , Geoff Dyer 1991.
Ακούμε το πρώτο κομμάτι του άλμπουμ που είναι το A love supreme,part1-acknowledgement, με τη γνωστή μουσική σύνθεση του κουιντέτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: