Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Του Αγίου Ιωάννη Κολτρέην...και info για το ρόλο του Elvin Jones

Είμαι εντελώς αδικαιολόγητος. Μα εντελώς. Να ξεχάσω στις 7 Ιανουαρίου τη γιορτή του Αγίου Ιωάννη Κολτρέην!!! Κι αν δεν έμπαινα στο blog του Γ.Ι.Μπαμπασάκη δε θα το θυμόμουν. Νάναι καλά ο αγαπημένος Ικαρος. Χωρίς σχόλια...
Ας απολαύσουμε, μια και πρέπει να επανορθώσουμε, τον ''Άγιο'' στο θεικό ''Spiritual'' (το αγαπημένο μου) από την ηχογράφηση που έγινε στο Village Vanguard το 1961.  To box  της ηχογράφησης αυτής περιλαμβάνει τέσσερα σιντί με εξαιρετικά γραφικά , που πρέπει να υπάρχουν στην κάθε δισκοθήκη.












Στο τενόρο σαξόφωνο είναι ο ''άγιος'' John Coltrane, στα τύμπανα ο Εlvin Jones, στο πιάνο ο Macoy Tyner και στο μπάσσο τη θέση του Jimmy Garrison έχει πάρει ο Reggie Workman.
Ελπίζω ο εξασκημένος ακροατής να αντιλαμβάνεται πως και πόσο ο Elvin εξωθεί τον Τρέην στα άκρα. Σχεδόν τον ταλαιπωρεί θάλεγα. Ένας από τους λόγους πιστεύω, που ο Κολτρέην έφτασε τη μουσική του και το παίξιμό του εκεί που όλοι γνωρίζουμε,εκτός βέβαια από την  συνεχή και καθημερινή του εξάσκηση (ο Miles Davis έλεγε πως αμέσως μετά από την εμφάνισή του στο κλαμπ επέστρεφε απευθείας στο σπίτι και άρχιζε τη μελέτη μέχρι την επόμενη μέρα, ήταν τελειομανής με άπειρες ώρες ''δουλειάς'') είναι και ο ντράμερ του, ο Ελβιν Τζόουνς. Είναι εκπληκτικό το πόσο τον ''πιέζει''.Θέλω να πιστεύω οτι ο υποψιασμένος ακροατής θα κατορθώσει να το αντιληφθεί. Καλή ακρόαση λοιπόν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: