Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Γράφει ο Miles για τον Trane...



"Ο Τρέην δεν κράταγε ποτέ σημειώσεις όσο καιρό έπαιζε στην ορχήστρα μου. Λέγαμε ένα σωρό πράγματα για τη μουσική και στις πρόβες και καθώς πηγαίναμε στη δουλειά.Του έδειχνα διάφορα πράγματα κι εκείνος τα άκουγε κι έκανε πάντα ό,τι του έλεγα. Του έλεγα, ας πούμε: " Κοίτα, Τρέην, σου έχω εδώ κάτι ακόρντα, αλλά να μην τα παίξεις με τον ίδιο τρόπο συνέχεια, με πιάνεις; Ξεκίνα τα κι από τη μέση καμμιά φορά καμιά και μην ξεχνάς οτι μπορείς να τα παίξεις και σε τρίτες. Αυτό δηλαδή σημαίνει οτι έχεις δεκαοχτώ με δεκαεννιά πράγματα να παίξεις μέσα σε δύο μέτρα". Εκείνος καθότανε και με άκουγε με τα μάτια ορθάνοιχτα, κρεμασμένος απ το στόμα μου.
Ο Τρέην ήταν νεωτεριστής, και σε αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να βρίσκεις το κουμπί τους όταν είναι να τους πεις κάτι. Γι αυτό τού λεγα να αρχίσει από τη μέση, γιατί ήξερα ότι έτσι λειτουργούσε το μυαλό του. Επιζητούσε την πρόκληση, αν όμως εσύ χειριζόσουν λάθος το θέμα δε σ άκουγε με τίποτε. Κι όμως, ο Τρέην ήταν ο μόνος μουσικός που μπορούσε να παίζει τα ακόρντα που του έδινα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ακούγονται σαν ακόρντα.
...

Αυτό ήταν το μόνο που που τον απασχολούσε. Δεν μπορούσε να υποκύψει στη γοητεία καμιάς γυναίκας, γιατί είχε ήδη υποκύψει στη γοητεία της μουσικής κι έμενε πιστός στη γυναίκα του."




Το υπέροχο και συναισθηματικά φορτισμένο "AfroBlue" το ακούμε από το κουαρτέτο του, με τον Jimmy Garrison στο μπάσο, το Mac Coy Tyner στο πιάνο και τον Elvin Jones στα τύμπανα.

Να σημειώσω (το ξαναέγραψα σε παλαιότερη ανάρτηση πάλι) εδώ πως ο Τρέην άρχισε να παίζει σοπράνο σαξόφωνο όταν ο Miles Davis του χάρισε ένα. Τον επηρέασε και το παίξιμό του  στο τενόρο σαξόφωνο αντίστοιχα. Ο ήχος του σοπράνο του δεν έμοιαζε με άλλον, ήταν αποκλειστικά δικός του. Με το σοπράνο επίσης έπαιζε πιο ανάλαφρα και πιο γρήγορα απ ότι με το τενόρο. Ανακάλυψε επίσης ότι με το σοπράνο μπορούσε να παίξει πιο δεξιοτεχνικά λόγω του γεγονότος ότι είναι ίσιο πνευστό, πράγμα που δε συμβαίνει με το τενόρο. Πέραν του γεγονότος ότι μπορούσε να σκέφτεται και να ακούει καλύτερα απ ότι με το τενόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: