Τρίτη 27 Απριλίου 2010

"Day in Day out" from Elinore Harris or Lady Day or Billie Holiday...as you wish






















Tο τεύχος Απριλίου του περιοδικού Jazz &Τζαζ συνοδεύει μια πραγματικά  εξαιρετική συλλογή αφιερωμένη στη θεική Billie Holiday, φίλη και μουσική σύντροφο για χρόνια του σαξοφωνίστα Lester Young. 
Γεννήθηκε στις 7 Απριλίου στην Πενσυλβάνια  το 1915 και πέθανε στο Χάρλεμ στις  17 Ιουλίου του 1959. Ζωή γεμάτη προβλήματα με ναρκωτικά και χαμένες αγάπες, υπόγεια μπαρ και καπνούς συνέθεσαν μια κατά τα άλλα τραγική ζωή. Μας άφησε όμως μουσική κληρονομιά απίστευτη κι αυτό αρκεί να τη θυμόμαστε πάντοτε με λατρεία.


Ενα από τα πιο μεστά και δυνατά αφιερώματα του περιοδικού (όχι βέβαια τα μόνα από το Jazz & Τζαζ, το μεγάλο αυτό σχολείο της τζαζ). Το ακούω  πάνω από δέκα περίπου μέρες ,συνεχώς στον Vincent μου και δε λέω να το αλλάξω. Τελειώνει, από την αρχή και πάλι...Υπέροχη bluesy ατμόσφαιρα, πάθος και ψυχή σε όλα τα κομμάτια από μια γυναίκα που ό,τι και να γράψει κάποιος γι αυτήν θα την αδικήσει. 
Στάθηκα, πέρα από όλα τα υπέροχα κομμάτια ,(ακούστε το "Stars fell on Alabama"  ή το "Just one of those things" του Cole Porter, ή ακόμη το "Embraceable You" του G.Gerswin με το μυαλό να ταξιδεύει στα γεμάτα καπνό μπαρ του Χάρλεμ και της 52ης Οδού, και θα με θυμηθείτε) χωρίς να προσδιορίζω το λόγο, στo "Day In Day Out". Μια υπέροχη τζαζ σύνθεση  με το μπλουζ υπόβαθρο και ρυθμό να  τυλίγει απαλά τη ροή της. Υπάρχει στην ηχογράφησή της στην Verve το 1957 στο σιντί με τίτλο "Songs for Distingue Lovers".

Μη χάσετε το τεύχος αυτό, του Jazz &Τζαζ με αριθμό 205, και το αφιέρωμά του στην Billie Holiday.

1 σχόλιο:

Μαριανα είπε...

Να'σαι καλά για την επισήμανση και την μικρή ιστορία.

Καλό βράδυ