Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

..."Cookin" και συνέχεια μαγειρέματος εδώ,


















Και μια και ακούω Miles αυτές τις μέρες είπα να ξαναδιαβάσω το "Miles Davis" - the man with the horn του Barry MacRae, βιβλίο που διάβασα πρώτη φορά στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου ένα σαββατιάτικο μεσημέρι τον Ιούλιο του 2007.
Στη σελίδα 171 λοιπόν υπάρχει φωτογραφία αποκόμματος εφημερίδας όπου αναφέρονται τα εξής:
COOKIN' with Miles Davis Quintet
Every modern jazz collection should include this great album. Miles Davis, John Coltrane,Red Garland, Paul Chambers and Philly Joe Jones maintain a groove that charges the atmosphere. They cook! Jazz critic Ralph Gleason says: "This is the best album the quintet ever made this album and group will go down in jazz history".
12" High Fidelity Album   PRLP 7094.
Oι ηχογραφήσεις του Miles Davis για την Prestige κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ το 1980.

Και κάτι καταπληκτικό νομίζω που αναφέρεται στο συγκεκριμένο κουαρτέτο από τον Joe Goldberg ο οποίος σε κείμενό του που τυπώθηκε στο οπισθόφυλλο του LP Steamin περιγράφει : " Στο συγκρότημα μας είπαν , παίζει ένας τρομπετίστας που κινείται μόνο στους μεσαίους τόνους και πάλι χάνει τις μισές νότες, ένας τενόρο σαξοφωνίστας που φαλτσάρει, ένας πιανίστας από τα μπαρ, ένας ντράμερ που τους σκεπάζει όλους με το δυνατό του ήχο και ένας έφηβος μπασίστας" !!!
Οι μουσικοί που χαρακτηρίζονται έτσι αντίστοιχα είναι οι : Miles Davis, John Coltrane, Red Garland, Philly Joe Jones και Paul Chambers !!!
Αυτά...και ας ακούσουμε το "My Funny Valentine" από τον ίδιο δίσκο κι ας αναρωτηθούμε αν έχει δίκιο ο Joe.


2 σχόλια:

Μαριανα είπε...

Η σύνθεση είναι υπέροχη. Πρέπει να ήταν μαγικό συναίσθημα: να είσαι ο Garland, να ακούς και να παίζεις με αυτούς τους μουσικούς.
Είναι κρίμα όταν κάποιοι μουσικοί δεν ακούνε πέρα από τους εαυτούς τους. Εδώ φαίνεται σαν όλοι να ακούνε ο ένας τον άλλον.

δημήτριος παν. μεντεσίδης είπε...

Μα η αξεπέραστη μαγεία και γοητεία αυτών των μουσικών και αυτής της εποχής ΑΥΤΟ είναι : Το ότι ακούει ο ένας τον άλλον, και κανείς δεν προσπαθεί να αποδείξει οτι παίζει καλύτερα και δυνατώτερα.
Αυτή σου η παρατήρηση δείχνει οτι εντόπισες την ουσία της τζαζ. Άν ακούς και ξεχωριστά την bassline μόνο στο ένα σου αυτί, τότε είσαι στο σωστό δρόμο !!!!!!!!!!!!!!!!!1