Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Sharp Ties - "Get That Beat"















Έξι μήνες αφότου ήρθε στην Ελλάδα ο Τόλης Φασόης από τη Νότια Αφρική δημιούργησε μαζί με τον Γιώργο Καραγιαννίδη και τον Πέτρο Σκούταρη τους Sharp Ties, ίσως το πιο πετυχημένο αγγλόφωνο γκρουπ που ακούστηκε ποτέ στην Ελλάδα.Η πρόταση για τη συνεργασία με τους συγκεκριμένους μουσικούς ανήκε περισσότερο στο δισκοπωλείο Happening της Χαριλάου Τρικούπη όπως μας αναφέρει ο Τ.Φ σε συνέντευξή του στον Ηλία Νικολαίδη. 
Αρχές των '80 και βγαίνει ο πρώτος δίσκος τους  με τον τίτλο ''Get That Beat'' που κάνει θραύση πουλώντας πάνω από 50000 κομμάτια σε μια μεταπολιτευτική ελλάδα που άκουγε πολιτικά τραγούδια ατελούς κουλτούρας και ρεμπετοειδή υβριδικά κατασκευάσματα, μισώντας και ενοχοποιώντας οτιδήποτε δεν απέπνεε ψευδοαριστερισμό και δήθεν προοδευτισμό.
Ο ήχος και η μουσική τους ήταν ουσιαστικά μια βρεττανική, στακάτη και νεοκυματική power pop με reggae πινελιές, όπως μας λέει ο μουσικοκριτικός Μάρκος Φράγκος.
Την εποχή εκείνη γινόταν πραγματικά χαμός με το συγκεκριμένο συγκρότημα. Το γκρουπ είχε γεμίσει το γήπεδο του Σπόρτιγκ, το θέατρο του Λυκαβηττού και έκανε περιοδείες σε όλη την Ελλάδα.



Εγώ τους άκουσα πρώτη φορά ,μαζί με συμμαθητές και συμμαθήτριες,στο Studio 51,μια disco που λειτουργούσε τότε απέναντι από τη νέα πτέρυγα του Λαογραφικού Μουσείου, υπό τη διεύθυνση κάποιου Σαββίδη αν δεν κάνω λάθος. 
Είχα συγκλονιστεί περισσότερο από το γεγονός οτι υπήρχε γύρω μου ήχος που δε μου θύμιζε την μπουζουκοτραγική ελλάδα  και τη γενιά (με όλη την αγελαία αποφορά που μου προκαλεί  αυτή η λέξη) του πολυτεχνείου (ναι,ναι αυτή η πουλημένη  και ξεδιάντροπη γενιά που πρόδωσε τα πάντα και έφτασε τη χώρα στο ΔΝΤ). Ένας ήχος που έφερνε κάτι από τις μουσικές που φτιάχνονταν μακριά από το χυδαίο προτεκτοράτο όπου ζούσα. Και φυσικά ήχος που με ξεκούραζε από τις ατέλειωτες ώρες διαβάσματος εν όψει των πανελληνίων εξετάσεων.
Ο Τόλης Φασόης τότε τραγουδιστής και frontman των Sharp Ties , σήμερα 50άχρονος, είναι  καθηγητής αγγλικών στη σχολή Μωραίτη.

1 σχόλιο:

Μαριανα είπε...

Υπάρχει και στα Γιάννενα η disco51, μέσα σε μια στοά όπου βρίσκεται επίσης ένα στριπ κλαμπ και ένα ροκάδικο.
Ο dj που έπαιζε εκεί πριν περίπου 3 χρόνια που η ντίσκο είχε τα πάνω της, είχε αυτό το κομμάτι στο playlist του κι έτσι το πρωτοάκουσα.
Μια ιστορία με ίδια ονόματα σε έναν διαφορετικό χρόνο και τόπο. :)