Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Βραβείο λογοτεχνίας για τον Μίλαν Κούντερα

Ο Μίλαν Κούντερα, απέσπασε το πρώτο βραβείο το «Ovidius Grand Prize» 2011 στο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας «Ημέρες και Νύχτες Λογοτεχνίας» που διοργανώθηκε από την Ένωση Συγγραφέων Ρουμανίας στις πόλεις Νέπτσουν και Μανγκάλια, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.Ο ίδιος ο Κούντερα σε επιστολή του προς την κριτική επιτροπή αποδέχθηκε το βραβείο και τόνισε ότι για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παραστεί.
Δώρισε επίσης το ποσό, ύψους 10.000 ευρώ, που συνόδευε το βραβείο στον ρουμανικό εκδοτικό οίκο Humanitas Publishing House ο οποίος έχει εκδώσει τα έργα του στη ρουμανική γλώσσα και επεσήμανε ότι τα χρήματα πρέπει να διοχετευτούν για την στήριξη της λογοτεχνίας στη χώρα αυτή. (www.kathimerini.gr)


Η είδηση αυτή μου έδωσε την αίσθηση πως δεν με αγγίζει καθόλου, έστω κι αν αναφέρεται στον άνθρωπο που σημάδεψε τη ζωή, τη σκέψη και τη ματιά μου. Βράβευση που ομολογουμένως όπως όλες, αποτελούν επιβεβαίωση έργου. Αλλά τον ''πατέρα'' νομίζω πως ελάχιστα έως καθόλου τον απασχολεί αυτό το ζήτημα.
Να θυμηθούμε την προσπάθεια συκοφάντησής του ως καταδότη κάποιου πιλότου πριν λίγα χρόνια. Ο ίδιος, μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης, δεν επέστρεψε θριαμβευτής στην Πράγα να δρέψει δάφνες, όντας διωκόμενος από το σύστημα που μόλις κατέρρευσε.
Πίστευε πως ο άνθρωπος είναι πίσω από όλα και πως τον ένα ολοκληρωτισμό θα τον αντικαθιστούσε ένα άλλος, πράγμα που συνέβη. Κύμα καταναλωτισμού, νεοπλουτισμός, ελλιπής παιδεία και κουλτούρα, ανισότητες κοινωνικές που συνεχώς διευρύνονται, ακολούθησαν την πρότερη κατάσταση. Σ' όλα αυτά δεν ήθελε να είναι συμμέτοχος. Και η χώρα του δε του το συγχώρεσε.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Μίλαν Κούντερα ανέβασε πολύ το επίπεδο της λογοτεχνίας με τα βιβλία του.
Είναι ο άνθρωπος που καθόρισε το αναγνωστικό μου γούστο.
Εξαιρετικός μάστορας της γλώσσας και της πλοκής με ιδιαίτερο δοκιμιακό γράψιμο.
"Το αστείο" που τον καθιέρωσε είναι η μικρογραφία της χώρας του που ποτέ δεν τον συχώρεσε γι'αυτό που είναι.

κ.κ.