Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Όταν η Νορβηγία αντιγράφει την Ελλάδα στο θέμα της φροντίδας του μέλλοντος των πολιτών της...

''Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας (GPFG), που κατείχε έτσι κι αλλιώς την πρώτη θέση ανάμεσα στα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά Ταμεία του κόσμου, συγκεντρώνει πλέον κεφάλαια που αντιστοιχούν σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο νορβηγικές κορώνες για κάθε πολίτη της χώρας και το οφείλει βέβαια στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αλλά και στη συνετή διαχείρισή του.


Με τον πληθυσμό της Νορβηγίας να ανέρχεται βάσει των τελευταίων επίσημων εκτιμήσεων σε 5.096.300 άτομα, τα κεφάλαια του κρατικού επενδυτικού Ταμείου της χώρας ανέρχονται σε 5,11 τρισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες. Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας, η οποία διαχειρίζεται το επενδυτικό Ταμείο, είναι η πρώτη φορά από τη θέσπισή του που τα κεφάλαιά του αντιστοιχούν σε τέτοιο ποσό για κάθε Νορβηγό. Τα 5,11 τρισ. κορώνες ισοδυναμούν με 828,66 δισ. δολάρια και καθιστούν τυπικά πλούσιους όλους τους Νορβηγούς σε μια εποχή που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Πρόκειται για το επενδυτικό Ταμείο που θεσπίστηκε το 1990 αρχικά ως κρατικό συνταξιοδοτικό Ταμείο για τους εργαζόμενους του Δημοσίου με κεφάλαια που δεν προέρχονταν από τη φορολογία των Νορβηγών αλλά από τα έσοδα που προσπορίζεται η Νορβηγία, έβδομη χώρα στον κόσμο σε εξαγωγές πετρελαίου, από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων κυρίως στη Βόρεια Θάλασσα. Στόχος του ήταν να διασφαλίσει τις συντάξεις των Νορβηγών και την ευρύτερη ευημερία στη χώρα σε περιόδους δυσπραγίας. Σύμφωνα με τη Νορβηγίδα υπουργό Οικονομικών, Σιβ Γένσεν, η συνετή διαχείρισή του Ταμείου είχε σαν αποτέλεσμα να αντιμετωπισθούν σθεναρά οι απρόβλεπτοι κραδασμοί στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Η χώρα έχει επιλέξει να τοποθετήσει τα επενδυτικά της κεφάλαια στο εξωτερικό και οι κυβερνήσεις μπορούν να δαπανήσουν μόλις το 4% των πόρων του ετησίως στο εσωτερικό της χώρας, ποσοστό που μόλις και υπερβαίνει την ετήσια απόδοση των επενδύσεών του. Οπως τονίζει ο Οστάιν Ντέρμουν, οικονομολόγος της DNB Markets, «το κρατικό επενδυτικό Ταμείο της Νορβηγίας έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία, καθώς το κοινοβούλιο της χώρας έχει κατορθώσει να αποταμιεύσει χρήματα για το μέλλον ενώ πολλές άλλες χώρες δεν τα κατάφεραν». Η αξία του έχει υπερδιπλασιασθεί από τον Δεκέμβριο του 2007 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Νορβηγίας αλλά και του ΟΟΣΑ και κατέχει σήμερα περίπου το 1% των μετοχών ανά τον κόσμο και το 1,78% των μετοχών στην Ευρώπη καθώς και ομόλογα και ακίνητα από το Λονδίνο ώς τη Βοστώνη. Τα κεφάλαιά του αντιστοιχούν στο 183% του νορβηγικού ΑΕΠ όπως αυτό διαμορφώθηκε το 2013 και αναμένεται πως θα αντιπροσωπεύει το 220% του ΑΕΠ γύρω στο 2030.
Παρά τη ραγδαία ανάπτυξή του, πάντως, η ετήσια απόδοση των τοποθετήσεών του κυμαίνεται από το 1998 σε επίπεδα κάτω του 4% όταν το αντίστοιχο ποσοστό για το κρατικό επενδυτικό Ταμείο της Σιγκαπούρης, Temasek Holdings, έχει μέσο όρο απόδοσης 13% μέσα στην τελευταία δεκαετία. Το νορβηγικό επενδυτικό Ταμείο έχει, άλλωστε, επικριθεί ότι αποθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται σε άλλες χώρες ενώ πολλοί Νορβηγοί επαναπαύονται και αποφεύγουν να εργαστούν. Σύμφωνα, πάντα με τον Ντέρμουν, ένας στους πέντε Νορβηγούς λαμβάνει κάποιο είδος κοινωνικού επιδόματος αντί να εργάζεται. Η επίσημη ανεργία στη χώρα δεν υπερβαίνει, πάντως, το 3,3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.''

Πηγή : www.kathimerini.gr 

Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου

2 σχόλια:

Νώντας Τσίγκας είπε...

Ναι είναι πραγματικά πολύ συγκινητικό Δημητρη το πόσο προσπαθουν να μας μοιάσουν οιτύποι αυτοί...
Αλλα τι περιμένεις απο Νορβηγούς;
"Βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόκευτος" (=Ζωή χωρίς γιορτές, μακρύς δρόμος χωρίς πανδοχείο). που λέει κι ένας φίλος μου ...καλόγερος (να μα το Θεό!!!).
Στέκομαι μόνο στο όχι και τόσο ασφαλές είδος των επενδύσεων... (ομόλογα γαρ, μετοχές, ακίνητα κλπ.. Μήπως αντί για κληρονομιά οι μελλοντικοί Βικινγκς κρατήσουν στα χέρια τους καμιά ...φασαριόζικη "φούσκα";
Κάλλιο όμως φούσκα παρα την πομφόλυγα του ΧΡΕΟΥΣ και της διάλυσης που θα παραλάβουνα από μας οι μέλλοντες. (Δηλαδή τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας).

δημήτριος παν. μεντεσίδης είπε...

Υπάρχει παρελθόν Νώντα μου στο θέμα αυτό, γι αυτό και πήρα αφορμή για τη δημοσίευση. Πριν από πολλά χρόνια σε συνέντευξή του στο BBC ο βασιλιάς της Νορβηγίας, με την ευκαιρία των εκλογών οι οποίες διεξάγονταν στη χώρα του, δήλωσε πως τα αποθεματικά κεφάλαια του συγκεκριμένου ταμείου απέδιδαν 12,5 χιλιάδες δολλάρια σε κάθε Νορβηγό. Μετά από λίγο καιρό (και μετά τις διεξαχθείσες εκλογές στις οποίες το κυβερνητικό κόμμα έχασε παρ' όλη την απόλυτη ευμάρεια και το μέγιστο των παροχών στους πολίτες) ο ίδιος δήλωνε στον ίδιο δημοσιογράφο πως το ποσό αυτό αυξήθηκε στις 18,5 χιλιάδες δολλάρια. Έκτοτε κανένα νέο μέχρις τώρα! Εξού και το ενδιαφέρον μου. Πάντως μιλάμε για τα αποθέματα πετρελαίου τους, μετά τη Σαουδικάη Αραβία και τη Βενεζουέλα, τρίτα σε ποσότητα στην παγκόσμια κατάταξη. Και φυσικά βέβαια χωρίς τα τοξικά επενδυτικά τρυκ επί του δημοσίου χρήματος των φορολογουμένων όπως στην εδώ τριτοκοσμική φιλελεύθερη φυλαρχο-ολιγαρχία της πράσινης πανώλης, του αλητήριου πασοκικού ΣΥΡΙΖΑ και της μπλε ξεπεσμένης κυρίας....