Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2007

Τα δημοφιλέστερα blogs στο διαδίκτυο

Στο postsecret.blogspot. com πολίτες από όλο τον κόσμο εξομολογούνται ανώνυμα τα πιο μύχια μυστικά τους. Στο fark.com οι χρήστες δημιουργούν κάθε μέρα ένα δελτίο «μη ειδήσεων», που αντλούν από χιλιάδες blogs και sites Μέσων Ενημέρωσης από όλο το Internet. To realclear politics.com παρακολουθεί την πολιτική ατζέντα της εβδομάδας αντλώντας από κάθε δυνατή ψηφιακή πηγή, ώστε να διευκολύνεται η διασταύρωση των στοιχείων που δημοσιεύονται, και το jammiewearing fool.blog spot.com γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία απλώς προσθέτοντας μικρά ηθικά σχόλια στην τρέχουσα επικαιρότητα. Τα blogs ωριμάζουν παίζοντας το παιχνίδι της ενημέρωσης και της δημόσιας επικοινωνίας με τους δικούς τους -νέους- όρους.

Τα τέσσερα αυτά blogs βρίσκονται στον κατάλογο των 45 δημοφιλέστερων blogs, όπως τα ψήφισαν περισσότεροι από 545.00 χρήστες του Internet ανά τον κόσμο στην ετήσια διαδικτυακή διοργάνωση 2007 weblog awards, που προσπαθεί να διαγνώσει τις τάσεις που αναπτύσσονται στον διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο του Internet.

Παρόλο που δεν υπάρχει αντικειμενικός τρόπος μέτρησης της δημοτικότητας ενός blog (και πώς θα μπορούσε άλλωστε όταν δημιουργείται ένα καινούργιο blog κάθε δευτερόλεπτο και καταργούνται άγνωστο πόσα), ο διαγωνισμός αυτός, που έγινε φέτος για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, δίνει μια ιδέα του τι είδους μορφές επικοινωνίας παράγονται στο Internet σήμερα.

Και στις πιο «συμβατικές» βραβεύσεις, όμως, οι χρήστες έδειξαν ότι προτιμούν τα blogs με προσωπικότητα.

Kαλύτερο νέο blog οι χρήστες ανέδειξαν το jammiewearingfool.blog spot.com, του οποίου ο ιδιοκτήτης στηλιτεύει με μικρά σχόλια, ηθικού χαρακτήρα, ειδήσεις της τρέχουσας επικαιρότητας.

Στην κατηγορία του καλύτερου επιστημονικού blog ψήφισαν τα badastronomy.com και climateau dit.com, δυο site, οι κάτοχοι των οποίων φροντίζουν να συνδέουν την επιστήμη με την πολιτική και την κουλτούρα της εποχής μας. Τα blogs έχουν κερδίσει τον δικό τους διακριτό χώρο στο τοπίο της ενημέρωσης και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ήδη υπερσκελίσει τα κλασικά μέσα, όπως είναι η τηλεόραση και οι εφημερίδες. Στην κατάταξη του techno-ratti, ενός site που παρακολουθεί την κίνηση μετρώντας πόσες συνδέσεις από άλλες ιστοσελίδες στο Internet δέχεται ένα blog, φιγουράρουν σταθερά στις πρώτες θέσεις τα blogs ενημέρωσης γύρω από τεχνολογικά θέματα engadget, gizmodo και techcrunch, ενώ ακολουθεί το boing boing, που με τη σειρά του είναι πρώτο στην κατάταξη των αγαπημένων ιστοτόπων των χρηστών.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η συχνότητα μετάδοσης, η πληθώρα και ποικιλία των ειδήσεων που μεταδίδονται υπερσκελίζουν τα αντίστοιχα μεγέθη που μπορούν να πετύχουν τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης. Αν χάσατε μια είδηση στην τηλεόραση ή την εφημερίδα δεν μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτήν. Στο Internet μια είδηση δεν χάνεται ποτέ. Προστίθεται πάνω στις προηγούμενες και είναι πάντα διαθέσιμη.

Του Ματθαιου Τσιμιτακη από την Καθημερινή της Κυριακής 18/11/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: