Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009

Bud Powell & Don Byas - ''I Remember Clifford'''Ενας από τους πιό προικισμένους σαξοφωνίστες της γενιάς του, ένας πραγματικός ''tenor sax giant'', ο Don Byas, στο μελωδικό και αισθαντικότατο '' I remember Clifford'' του Cannonball Aderley. Είναι από το δίσκο ''BUD POWELL-DON BYAS - A TRIBUTE TO CANNONBALL'' ο οποίος ηχογραφήθηκε στα στούντιο Charlot στο Παρίσι στις 15 Δεκεμβρίου του 1961 για το label της Columbia. Ο πρώτος δίσκος  του Don που απέκτησα ήταν το ''Laura'', αγορασμένο από το ''Ludwig Beck'' του Μονάχου. 
Μαζί του ο μαγικός πιανίστας Bud Powell, μια βασανισμένη ψυχή, που σε όλη του τη ζωή παράδερνε ανάμεσα στην κατάθλιψη και τη σχιζοφρένεια. Ενας ευαίσθητος άνθρωπος, γεμάτος λυρισμό και πάθος για το πιάνο και τη τζαζ μουσική που τέλειωσε άδικα τη σύντομη (46 ετών) ζωή του , μας ταξιδεύει πάντοτε με τον ίδιο αέρινο τρόπο στα μονοπάτια της bebop και όχι μόνο. Ο,τι έχει παίξει  είναι στην κυριολεξία masterpiece. 
Στο κοντραμπάσο ένας εξαιρετικός γάλλος μουσικός , ο Pierre Michelot τον οποίο εγώ γνώρισα μουσικά από τη σειρά της Gitanes που κυκλοφόρησε στη χώρα μας. Πραγματικά μελωδικός και με απίστευτο έλεγχο του ρυθμού, προσφέρει το μουσικό υπόστρωμα μαζί με τον πασίγνωστο ντράμερ (γνωστό και σαν Klook) Kenny Clarke, στους υπόλοιπους μουσικούς να κινηθούν. 
Να σημειώσω εδώ οτι ο Clifford που αναφέρεται στον τίτλο του κομματιού είναι ο Clifford Brown,  ένα ''διαμάντι'' της τζαζ, ένας στην κυριολεξία τρομπετίστας-ογκόλιθος της bop και της hardbop, ο οποίος ''έφυγε'' σύντομα από τη ζωή σε ηλικία 26 μονάχα ετών το 1956 (γεν.1930).

Δεν υπάρχουν σχόλια: