Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Ώ εραστές, τα μάτια σας δεκατέσσερα !

"Η Μαρκέτα έχασε το κέφι της κι όπως συμβαίνει συχνά η μια δυσάρεστη κατάσταση να φέρνει την άλλη, χτύπησε εκείνη τη στιγμή το τηλέφωνο. Ο Κάρελ σήκωσε το ακουστικό. Η φωνή ήταν αβέβαιη, οι απαντήσεις του ύποπτα λακωνικές και υπαινικτικές. Της Μαρκέτας της φάνηκε πως διαλέγει τις λέξεις προσεκτικά για να κρύψει την έννοια των φράσεών του. Ήταν σίγουρη οτι κλείνει ραντεβού με κάποια γυναίκα.
"Ποιός ήταν;" τον ρώτησε. Ο Κάρελ είπε πως μια συνάδερφος απ' τη γειτονική πόλη έρχεται την άλλη βδομάδα και χρειάζεται τη βοήθειά του. Απ' τη στιγμή εκείνη η Μαρκέτα δεν ξεστόμισε λέξη.
Ήταν, λοιπόν, τόσο ζηλιάρα;

















Πριν από πολλά χρόνια, στην πρώτη περίοδο της αγάπης τους αναμφίβολα ναι. Μόνο που τα χρόνια κύλησαν, κι αυτό που ζει σήμερα σα ζήλεια δεν είναι παρά μια συνήθεια.
Ας το πούμε διαφορετικά: Κάθε ερωτική σχέση βασίζεται σε άγραφες συμβάσεις που οι εραστές τις κλείνουν απρόσεκτα τις πρώτες βδομάδες της αγάπης τους. Βρίσκονται ακόμη σε ονειρική κατάσταση αλλά συνάμα, χωρίς να το ξέρουν, συντάσσουν σαν αδιάλλακτοι δικηγόροι τις λεπτομέρειες του συμβολαίου. Ώ εραστές, τα μάτια σας δεκατέσσερα σ΄αυτές τις επικίνδυνες πρώτες μέρες! Άν σερβίρετε στο σύντροφό σας το πρόγευμά του στο κρεβάτι, θα πρέπει να το συνεχίσετε αυτό για πάντα, αν δεν θέλετε να κατηγορηθείτε για έλλειψη αγάπης και για προδοσία.
Απ' τις πρώτες  βδομάδες κιόλας φάνηκε πως ο Κάρελ θάναι άπιστος και η Μαρκέτα θα συμφιλιωθεί με το γεγονός αυτό, διατηρώντας μόνο το προνόμιο να είναι η πρώτη και καλύτερη κι ο Κάρελ απέναντί της να αισθάνεται ένοχος.Κανείς δεν ήξερε καλύτερα από τη Μαρκέτα πόσο θλιβερό είναι το νάσαι ακριβώς η πρώτη και καλύτερη. Ήταν αυτή η πρώτη, η καλύτερη, γιατί δεν της είχε μείνει πια τίποτε καλύτερο."

Από το "ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ"του Μ.K σε μετάφραση Αντρέα Τσάκαλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: