Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

"...να βλέπουμε την ανθρώπινη ύπαρξη στη συγκεκριμένη της πραγματικότητα."


Είναι τόσο σπάνιο να διαβάσει κανείς δηλώσεις του Μίλαν Κούντερα, που η παρέμβασή του στην εφημερίδα Le Monde για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον Ρομάν Πολάνσκι αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ο διάσημος Τσέχος συγγραφέας γράφει ότι, παρ’ όλο που δεν έχει ποτέ συναντήσει τον σκηνοθέτη και τον γνωρίζει μόνο από το έργο του, τον σκέφτεται πολύ τους τελευταίους μήνες. 
«Τον φαντάζομαι επιτηρούμενο σε ένα σαλέ της Ελβετίας, να προσπαθεί να εργαστεί - και ξέρω καλά ότι δεν μπορεί. Ενας άνθρωπος που κατηγορείται βρίσκεται πάντα στη φυλακή. Η κατηγορία καταλαμβάνει τον νου του, τον εμποδίζει να σκεφτεί, του στερεί τη ζωή»























«Δεν θα πω τίποτα», συνεχίζει ο Κούντερα, «για τη δικονομική πλευρά της υπόθεσης. Θα πω μόνο ότι η τέχνη της Ευρώπης, η λογοτεχνία της, το θέατρό της, μας έχουν μάθει να σκίζουμε το παραπέτασμα των δικονομικών, θρησκευτικών, ιδεολογικών κανόνων και να βλέπουμε την ανθρώπινη ύπαρξη στη συγκεκριμένη της πραγματικότητα.
Πιστός σ’ αυτή την κουλτούρα, αρνούμαι να κλείσω τα μάτια μπροστά στον παραλογισμό της κατάστασης του Πολάνσκι, ο οποίος καταδιώκεται για μια πράξη που έλαβε χώρα πριν από τριάντα τρία χρόνια. Ολοι οι πρωταγωνιστές του δράματος τον έχουν συγχωρήσει και η επ’ άπειρον παρατεινόμενη δίωξή του δεν πρόκειται να ωφελήσει κανέναν.
Αν η Ευρώπη είναι ακόμα Ευρώπη, αν εξακολουθεί να είναι κληρονόμος του δικού της πολιτισμού, δεν θα μπορέσει να υπομείνει σιωπηλά τον παραλογισμό αυτής της σκληρής παντομίμας που παίζεται σε ένα ελβετικό σαλέ».

Της  Αγγελικής Στουπάκη από την Καθημερινή της 11.05.2010
Η φωτογραφία είναι από το www.hestia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: