Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

"Cookin" από το κουιντέτο του Miles Davis και την Prestige

























Αγόρασα το Σάββατο το πρωί μια κασσετίνα-αφιέρωμα με δεκατέσσερα σιντί του Miles Davis από την περίοδο των ηχογραφήσεών του στην Prestige ,με τον τίτλο ALL MILES-THE PRESTIGE ALBUMS. Oταν πρόκειται για τον Μάιλς ποτέ δεν λέω όχι σε οποιαδήποτε αγορά. Δεκατέσσερα σιντί με υπέροχες ηχογραφήσεις, υπέροχους μουσικούς, νότες μπλου και όχι μόνο, μόνταλ διαδρομές, χαρντ μποπ ήχοι, αγαπημένα σαξόφωνα όπως ο Σόνυ Ρόλινς, Τζων Κολτρέην...
Στάθηκα ιδιαίτερα στο δίσκο ''Cookin'' με το κουιντέτο του Μάιλς και τους Πωλ Τσέημπερς στο μπάσο, Ρεντ Γκάρλαντ στο πιάνο, Τζων Κολτρέην στο σαξόφωνο, Φίλυ Τζο Τζόουνς στα τύμπανα ,Πωλ Τσέημπερς στο μπάσο από την μεγάλη σχολή της χάρντμποπ του Ντιτρόιτ και Μάιλς Ντέηβις στην τρομπέτα. Ισως το καλύτερο κουιντέτο of alltime? Νομίζω ναι. Τα κομμάτια του σιντί είναι τα My Funny Valentine των Ρότζερς και Χαρτ, το Blues by Five του Ρεντ Γκάρλαντ, το Airegin (*)του Σόννυ Ρόλινς και το Tune up when lights on του Μάιλς. 
Ενα κι ένα, αλλά στέκομαι στο Βlues by Five του Ρεντ Γκάρλαντ. Εξαιρετική σύνθεση, δυνατή bassline, μελωδική ροή και ένας εκπληκτικός Ρεντ...Απίστευτο feeling από έναν ερασιτέχνη μποξέρ(!) αλλά ουσιαστικά swing πιανίστα.
(*) Airegin είναι η ανάποδη ανάγνωση του Nigeria. Επινόηση του Σόνυ Ρόλινς από την περίοδο της επίσκεψής του στη χώρα αυτή της Αφρικής για την αναζήτηση και την επιστροφή στις ρίζες.

2 σχόλια:

Μαριανα είπε...

Τρομερό, μπόξερ και πιανίστας! Κάτι μυς στα δάχτυλα που θα είχε αυτός... :)

δημήτριος παν. μεντεσίδης είπε...

Πιανίστας με μποξικά ενδιαφέροντα! Πάντως αν τον αναζητήσεις θα διαπιστώσεις πως έχει πολύ καλό αριστερό χέρι και πολύ καλό σουίνγκ φήλιγκ. Φαίνεται πως είναι σπουδαίος. Αλλιώς ο Μάιλς...ούτε που θα τον πρότεινε να παίξει μαζί του!
Εγώ προτιμώ τον Όσκαρ Πέτερσον πάντως, που έχει πιο μπλουζ ύφος και προδίδεται από τις μουσικές καταβολές του.
Αυτά...