Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Jaco


Η αφορμή που έμπλεξα με το ηλεκτρικό μπάσο ήταν ο Jaco Pastorius. Άκουσα το συγκεκριμένο κομμάτι σε υπαίθρια συναυλία στο Μόναχο ,με τον τίτλο Slang (το ακούμε στο βιντεάκι που ακολουθεί) ,και είχα μαγευτεί. Βγήκα από τη συναυλία όπου είχα πάει και ήμουν παντελώς χαμένος. Σε δύο μέρες είχα αγοράσει ένα τετράχορδο μπάσο Fender και...


Υπέροχος τύπος ο Ζάκο, (γ.1951) αλλά αυτοκαταστροφικός. Χαρακτήρισε έναν ολόκληρο τύπο παιξίματος και ήχου στο τετράχορδο ηλεκτρικό μπάσο Fender (το μπάσο του στη φωτό), που έμεινε και είναι άμεσα αναγνωρίσιμος. Μεγάλη σόλο καριέρα αλλά και σε γκρουπ ,τους Weather Report (μαζί με τους Joe Zawinul στο πιάνο και τα πλήκτρα,Wayne Shorter στο τενόρο σαξόφωνο, Peter Erskine στα τύμπανα, Airto Moreira στα percussion, Miroslav Vitus στο μπάσο κ.ά) με τους οποίους μας έδωσε μαγικές ηχογραφήσεις. Φυσικά το τέλος του ήταν προδιαγεγραμμένο από τον τρόπο που μεταχειρίζονταν τον εαυτό του. Πέθανε το 1987 σε ηλικία μόλις 36 ετών. 


Ξαπλωμένος με το Fender του στα χέρια και βουτηγμένος στα ναρκωτικά ,σε κάποιο προθάλαμο της Columbia, ρωτήθηκε από τον Τελόνιους Μονκ ο οποίος εκείνη την ώρα έμπαινε :
-Εσύ ποιός είσαι;
-Ο καλύτερος μπασίστας του κόσμου, του απάντησε με θράσος. 
Κι όμως ήταν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: