Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Where Flamingos Fly


Με αφορμή το αφιέρωμα του Jazz & Τζαζ, (τεύχος Δεκεμβρίου), στον Gil Evans θυμήθηκα την εντυπωσιακή αυτή cool σύνθεση. Είναι το πρώτο κομμάτι από το άλμπουμ με τίτλο ''Out of the Cool'' - THE GIL EVANS ORCHESTRA που ηχογραφήθηκε για το label της Impulse.
Υπέροχος τύπος ο Γκιλ, καταπληκτικός μουσικός ήταν μεγάλη αδυναμία του Μάιλς και πολύ καλός του φίλος. Πιανίστας, ενορχηστρωτής και συνθέτης γεννήθηκε το 1912 στο Τορόντο του Καναδά και πέθανε το 1988.Συνεργασίες εξαίρετες, ηχογραφήσεις με ανεξίτηλες συνθέσεις ήταν όλη του η διαδρομή. Περφεξιονιστής κατά την άποψη των ανθρώπων που συνεργάστηκαν μαζί του. Τελειομανής, μπορούσε να κάνει και δυό βδομάδες να γράψει μερικά μέτρα αλλά τα έγραφε τέλεια. Σφιχτές οι συνθέσεις του και πυκνογραμμένη η μουσική του με αποτέλεσμα οι μουσικοί και να πιέζονται και να δυσκολεύονται να την παίξουν και δη οι τρομπετίστες όπως συνέβη και στην ηχογράφηση του ''Saeta'' (από το ''Sketches of Spain'') όπου οι μουσικοί ήταν κλασσικής παιδείας, πράγμα που σήμαινε  οτι θα έπαιζαν τέλεια και άρα δε  χρειαζόταν να αναγκάζονται πιεζόμενοι να βγάλουν τέλειο ήχο. Ούτως ή άλλως θα το έκαναν από μόνοι τους!
Χαρακτηριστικό του ήταν το ότι έμπαινε στα κλαμπ τρώγοντας ραπανάκια τα οποία έβγαζε από τις τσέπες του buggy παντελονιού του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: