Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Anthropology


Την πασίγνωστη επιτυχία των D.Gillespie-C.Parker παίζει στο Cafe-Montmartre της Κοπενχάγης το τρίο του υπέροχου πιανίστα της bop Bud Powell, που αποτελείται από τον ίδιο στο πιάνο, τον Niels Petersen στο μπάσο και τον Jorn Eldiff στα τύμπανα.

 

Εξαρτημένος από την ηρωίνη, ευαίσθητος όσο δε μπορεί να φανταστεί κανείς και ευάλωτος στη σκληρότητα της καθημερινότητας όπως τη βίωναν τότε οι μαύροι μπόμπερ τζαζίστες στη ρατσιστική Αμερική. Κλειστός χαρακτήρας, βουτηγμένος στα ναρκωτικά, μας άφησε παρακαταθήκη υπέροχες μουσικές και απίστευτες εκτελέσεις που ξεχειλίζουν το άφταστο ταλέντο του, φεύγοντας από τη ζωή στα σαρανταδύο του χρόνια το 1966.
Κάποτε σε μια περιοδεία του με τον Μονκ, σε έφοδο της αστυνομίας στο αυτοκίνητό τους, ο Τελόνιους τσέπωσε τα σκονάκια, με αποτέλεσμα να την πληρώσει ο ίδιος γλυτώνοντας τον Bud από βέβαιη καταδίκη που θα σήμαινε και πλήρη καταστροφή του.
Διάχυτο το bop feeling στο παίξιμο του τρίο και στα χτυπήματα του Βud. Η bassline εκπληκτική δίνει τη δυνατότητα στον πιανίστα να σολάρει και κάποια μαγικά φευγαλέα χτυπήματα του ντράμερ στη κάσα ,αν τα διακρίνει κανείς, απογειώνουν την αίσθηση της εκτέλεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: