Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Η αγάπη για ένα σκυλί σκανδαλίζει


''Στο δρόμο, συναντούν μια γειτόνισσα που πηγαίνει στο σταύλο, φορώντας τις γαλότσες της. Η γειτόνισσα σταματάει: «Τι έχει το σκυλί σας; Θα έλεγε κανείς ότι κουτσαίνει!». Η Τερέζα απαντάει: «Έχει καρκίνο. Είναι καταδικασμένο» και νιώθει το λαιμό της να σφίγγεται και δεν μπορεί να μιλήσει. Η γειτόνισσα βλέπει τα δάκρυα της Τερέζας και σχεδόν θυμώνει: «Για τ' όνομα του Θεού, δεν θα βάλετε τα κλάματα για ένα σκυλί!». Δεν το είπε με κακία, είναι καλή, το είπε μάλλον για να παρηγορήσει την Τερέζα. Η Τερέζα το ξέρει, μένει πια πολύ καιρό στο χωριό και ξέρει ότι αν οι χωρικοί αγαπούσαν τα κουνέλια τους όσο εκείνη αγαπάει τον Καρένιν, δεν θα μπορούσαν να σκοτώσουν κανένα και δεν θ' αργούσαν να πεθάνουν από πείνα, ανάμεσα στα ζώα τους. Ωστόσο, η παρατήρηση της γειτόνισσας της φάνηκε εχθρική. 
«Ξέρω», απάντησε χωρίς να διαμαρτυρηθεί, αλλά βιάζεται να γυρίσει την πλάτη της και να συνεχίσει το δρόμο της. Αισθάνεται μόνη της με την αγάπη της για το σκυλί της. Σκέφτεται, χαμογελώντας μελαγχολικά, ότι πρέπει να την κρύψει ακόμα πιο προσεκτικά, παρά αν έπρεπε να κρύψει μια απιστία. Η αγάπη για ένα σκυλί σκανδαλίζει. Αν η γειτόνισσα μάθαινε ότι απατούσε τον Τόμας, θα της έδινε χαρωπά ένα χαϊδευτικό χτύπημα στην πλάτη, με ύφος συνένοχο!''

Από την  ''Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι'' του πατέρα Μ. σε μτφ Κατερίνας Δασκαλάκη, εκδ. ΕΣΤΙΑΣ.
Τελείωσα για άλλη μία φορά (πόσες δεκάδες φορές να το διάβασα άραγε;) την ανάγνωσή του σήμερα τα ξημερώματα από το αντίτυπο που αγόρασα πρώτη φορά το 1987. Τρίτη έκδοση, με τιμή αγοράς τις 900 δραχμές και α/α (τότε) στην προσωπική μου βιβλιοθήκη μου 491, με τα τριμμένα και κιτρινισμένα φύλλα του πια, να σκορπούν εκείνη τη ηδονική χαρακτηριστική μυρωδιά του χαρτοπολτού της Εστίας (και Κολλάρου παλαιότερα με την ίδια πάντοτε μυρωδιά δεκαετίες τώρα, ακόμη και στα αναγνωστικά του τότε Δημοτικού).Το αντίτιμο του εισιτηρίου για την άφιξή μου στην Κοζάνη το μετέτρεπα σε βιβλία, κάνοντας ωτοστόπ.Έτσι αποκτήθηκε και το συγκεκριμένο βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: