Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ρε Μπαντ, γιατί το κάνεις αυτό;

''Ρε Μπαντ, αφού ξέρεις ότι δεν πρέπει να παίζεις όταν είσαι τόσο πιωμένος όσο ήσουν απόψε, γιατί το κάνεις αυτό;"


Αυτά τα λόγια είπε ο Μάιλς στον Bud Powell όταν αυτός μετά από μια φοβερή εισαγωγή, κάτι στράβωσε στο παίξιμό του και ''πήρε την κάτω βόλτα'' όπως λέει ο ίδιος. Φεύγοντας από τη σκηνή ιδρωμένος, λυπημένος (έπασχε από σχιζοφρένεια-μια βασανισμένη ψυχή ήταν) με κάποιο είδος υπόκλισης, χειροκροτήθηκε από όλους. Η γυναίκα του τον κατέβασε από το πάλκο και τον έφερε στην παρέα όπου όλοι λυπημένοι με το περιστατικό , βρισκόταν σε απόλυτη αμηχανία, χωρίς να μπορεί κανείς να αρθρώσει ούτε λέξη.
Η συναυλία δινόταν στο Club Saint Germaint στο Παρίσι, ένα κλάμπ  στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα. Έπαιζε τότε εκεί ο Don Byas, ένας φοβερός αμερικανός τενόρο-σαξοφωνίστας. Μαζί με τον Μάιλς βρισκόταν μαζί του εκείνο το βράδυ και όλα τα μέλη των Modern Jazz Quartet καθώς επίσης και ο Κένυ Κλαρκ. Εκείνο το βράδυ λοιπόν τους συνάντησε ο Μπαντ Πάουελ,ο οποίος ήρθε μαζί με τη γυναίκα του την ''Μπάτερκαπ'' όπως τη φωνάζανε, και ο οποίος είχε εγκατασταθεί μόνιμα πια στο Παρίσι. Αφού λοιπόν μετά από μερικά ποτά και με την προτροπή όλων να παίξει κάτι στο πιάνο, ο Μπαντ τους έκανε το χατήρι, άρχισε να παίζει το ''Nice Work if you can get it''.


Μετά από μερικές στιγμές όλα ήταν σαν να μην είχε συμβεί τίποτε. 
Μετά από κάποιο καιρό κλείστηκε σε άσυλο...Θλιβερό τέλος για τον ίσως κορυφαίο κατ΄εμέ πιανίστα της bop.

Δε μπόρεσα να βρώ την εκτέλεση με τον ίδιο στο πιάνο, αλλά βρήκα το ίδιο κομμάτι από τον υπέροχο Art Tatum, ίσως τον ταχύτερο πιανίστα που ανέδειξε η τζαζ (και όχι μόνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: