Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Sonny Rollins - ''Oleo''



















Ο εκπληκτικός Σόνυ Ρόλινς εδώ, στο μοναδικό ''Oleo'' . Για την ιστορία του κομματιού να αναφέρουμε τα εξής : Ο Σόνυ έφερνε τις παρτιτούρες μαζί του στο στούντιο ηχογράφησης και τις ξανάγραφε πάλι από την αρχή. Εσκιζε ένα κομμάτι χαρτί και σημείωνε ένα μέτρο, μιά νότα ,ένα ακόρντο ή μια αλλαγή ακόρντων. Οταν μπαίνοντας στο στούντιο τον ρωτούσε ο Μάιλς (Ντέηβις) ''Πού είναι το κομμάτι ;'', ο Σόνυ έλεγε πως δεν το έγραψε ακόμη. Επαιζε ο Μάιλς ό,τι ήταν έτοιμο ,ενώ ο Σόνυ καθισμένος σε μιά γωνιά  μουντζούρωνε διάφορα χαρτιά λέγοντας στο τέλος : ''ΟΚ Μάιλς τέλος, όλα εντάξει''.
Ενα από τα κομμάτια που γράφτηκαν με αυτό τον τρόπο ήταν και το '' Oleo'', τίτλος που χρησιμοποίησε ο Ρόλινς από την Ολεομαργαρίνη, λιπαρή ουσία που χρησιμοποιείτο στη μαγειρική τότε , σα φτηνό υποκατάστατο του βούτυρου, και ήταν της μόδας!. Ο Μάιλς έπαιξε με σουρτίνα, αφήνοντας έξω το μπάσο του Πέρσυ Χήθ. Ο Χόρας Σίλβερ έμπαινε με το πιάνο μόλις σταματούσε η τρομπέτα και το τενόρο του Ρόλινς. Αυτό έκανε και το κομμάτι αυτό μοναδικό.
Την τεχνική αυτή (αν μπορούμε να την πούμε έτσι) ο Μάιλς την έλεγε ''τσιμπητό'', μοιράζοντας τα ρίφ, κομματιάζοντάς τα και κάνοντας σφήνες μέσα και έξω από το ρυθμό. Αυτό γίνεται βέβαια μόνο με κορυφαίο ντράμερ. Και η μπάντα αυτή είχε τον τρομερό Κένυ Κλάρκ ή ''Κλουκ'' όπως ήταν το παρατσούκλι του. Ο Κένυ εκείνη την εποχή ταίριαζε περισσότερο στον ήχο που ήθελαν στις ηχογραφήσεις της Πρεστίζ  οπότε και μπήκε στη θέση του Αρτ Μπλέηκυ.
Η παραπάνω σύνθεση της μπάντας αφορά την ηχογράφηση για την Prestige και όχι τη μπάντα του βίντεο (NHOP with Alan Dawson,Kobenhavn 1965) στην οποία ο Σόνυ σολάρει σε κάποιο σημείο του ομώνυμου κομματιού.





Στο δεύτερο βίντεο, πάλι το ίδιο κομμάτι με τον Miles Davis στην τρομπέτα, τον Hank Mobley στο τενόρο σαξόφωνο, τον Paul Champers στο μπάσο,τον  Wynton Kelly στο πιάνο και τον Jimmy Cobb στα ντραμς. Ηχογράφηση που έγινε στις 19 Μαίου του 1961. Ο Μάιλς νομίζω οτι παίζει την απόλυτη ''bop'', όπως και όλοι τους βέβαια.



  
Και μία  πιό ελεύθερη εκτέλεση του ''Oleo'' από το κουαρτέτο του Herbie Hancock : Herbie Hancock - Piano, Branford Marsalis - Tenor Sax ,Ron Carter - Bass & Tony Williams - Drums




1 σχόλιο:

PrimitivoSoul είπε...

Φίλε μου είμαι πολύ χαρούμενος που ανακάλυψα το Blog σου! Θα σε παρακολουθώ και θα σχολιάζω! Συνέχισε!