Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

''Ascenseur Pour L'Echafaud''


Προσκεκλημένος σολίστας στο Παρίσι το 1957 ο Miles Davis γνώρισε το σκηνοθέτη Λουί Μαλ, μέσω της Ζυλιέτ Γκρεκό. Του άρεσε πάρα πολύ η μουσική του Μάιλς και ζήτησε να του γράψει τη μουσική επένδυση για την ταινία του ''L' anscenseur pour l' echaufaud'' (Το ασανσέρ για δολοφόνους ή Φράντικ όπως κυκλοφόρησε στην Αμερική και Elevator to the Scaffold όπως κυκλοφόρησε στην Αγγλία).
Ηταν η πρώτη φορά που ο Μάιλς έκανε μουσική επένδυση ταινίας (σάουντρακ) και όπως ομολογεί υπήρξε μεγάλη εμπειρία. Λόγω του θέματος με φόνο, ο Μάιλς έβαλε τους μουσικούς να παίξουν μέσα ένα παλιό, σκοτεινό και καταθλιπτικό κτίριο.
Αυτά μας ομολογεί ο Μάιλς καθώς και μας αναφέρει οτι η Κολούμπια αργότερα κυκλοφόρησε το σάουντρακ με τον τίτλο Jazz Track, που περιείχε το κομμάτι ''Green Dolphin Street''.


Ακούμε το πρώτο κομμάτι από το ορίτζιναλ άλμπουμ (στη φωτό) που ηχογραφήθηκε στις 4 και 5 Δεκεμβρίου του 1957 στο Παρίσι  για το label της fontana, με τους Μάιλς Ντέηβις στην τρομπέτα, τον υπέροχο Μπάρνευ Γουίλεν στο τενόρο σαξόφωνο, τον Ρενέ Ουτρεγέ στο πιάνο, τον Πιέρ Μισελό (μαγικός κατ' εμέ) στο ακουστικό μπάσσο και τον Κέννυ Κλαρκ στα τύμπανα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: