Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

''La fete de l'insignifiance''

''Ο γαλλοτσέχος συγγραφέας και δοκιμιογράφος Μίλαν Κούντερα εξέδωσε, σε ηλικία 85 ετών πλέον, ένα νέο έργο μυθοπλασίας υπό τον τίτλο La fête de l'insignifiance (Η γιορτή της ασημαντότητας) που κυκλοφόρησε στις 3 Απριλίου από τις εκδόσεις Gallimard.


Το βιβλίο, όπως είχε γίνει ήδη γνωστό από τον Νοέμβριο του 2012, εξεδόθη πρώτα στην Ιταλία (τέλη Οκτωβρίου) από τον εκδοτικό οίκο Adelphi, γεγονός που προκάλεσε πολλές συζητήσεις στη Γαλλία, την «δεύτερη πατρίδα» του.


Οι πρώτες, πάντως, αντιδράσεις των γαλλικών μέσων είναι ενθουσιώδεις, αναφέρονται με κολακευτικά λόγια στην τέχνη του Μίλαν Κούντερα, μια τέχνη ανατρεπτικής ειρωνείας και εκπληκτικής διαύγειας.
Πρόκειται, σύμφωνα με τον εκδότη, για μια νουβέλα που ασχολείται με τα σοβαρότερα προβλήματα του καιρού μας, στην οποία όμως ο αναγνώστης δεν θα διαβάσει ούτε μια σοβαρή πρόταση, ένα βιβλίο βουτηγμένο στην πραγματικότητα του σύγχρονου κόσμου όπου αποφεύγεται όμως ο ρεαλισμός. Επιπλέον θα μπορούσε κάποιος να πει, συνεχίζει ο εκδότης, ότι «συνιστά μια εκπληκτική περίληψη ολόκληρου του έργου του, είναι ένα αστείο εμπνευσμένο από την εποχή μας που είναι κωμική επειδή έχει την αίσθηση του χιούμορ της».


«Η ασημαντότητα, φίλε μου, είναι η ουσία της ύπαρξης» υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ένας από τους πρωταγωνιστές «είναι μαζί μας παντού και πάντα».
Ο Μίλαν Κούντερα είχε εκδώσει την «Συνάντηση» το 2009, ένα ακόμη βιβλίο δοκιμίων, μια καθαρά προσωπική, υπαρξιακή και αισθητική, περιδιάβαση στην Ευρώπη του εικοστού αιώνα. «Η άγνοια», το αμέσως προηγούμενο μυθιστόρημά του είχε κυκλοφορήσει το 2000.Οι βασικοί πρωταγωνιστές σε αυτή την ιστορία είναι τέσσερις φίλοι, βολτάρουν στον Κήπο του Λουξεμβούργου και συζητούν διεξοδικώς για εξαιρετικά σοβαρά θέματα με μια ανεπιτήδευτη ελαφρότητα.
Ο Αλεν που λατρεύει τους αφαλούς των νεαρών κοριτσιών και θεμελιώνει γύρω από αυτούς θεωρίες για έναν νέο ερωτισμό, ο Ραμόν, πρώην καθηγητής, που επιχειρεί συστηματικά να δει μια έκθεση του ζωγράφου Μαρκ Σαγκάλ αλλά εγκαταλείπει πάντοτε την ουρά έξω από το μουσείο, ο Σαρλ που λέει ανέκδοτα για τον Στάλιν και ο Καλιμπαν που εφευρίσκει ένα πακιστανικό υποτίθεται γλωσσικό ιδίωμα που παραπλανά και προκαλεί απίστευτο γέλιο. ''

Πηγή  : www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: